Undgå at grave køkkenhave og få bedre grøntsager

“Back to Eden” (Tilbage til Edens Have) er titlen på en ny dokumentarfilm om, hvordan man dyrker sin køkkenhave på en nemmere og bedre måde, så man får flere og sundere grøntsager.

Filmens hovedperson Paul Gautschi fra staten Washington i USA havde besvær med, at få sin køkkenhave til at lykkes. Om sommeren blev det for tørt og planterne visnede. Han havde ikke vand nok i sin brønd til at vande tilstrækkeligt. Så lagde han mærke til, at i den nærliggende skov voksede træer og andre planter udmærket og holdt sig fint grønne selv i den tørreste sommerperiode. Han begyndte at studere forskellen mellem skoven og hans køkkenhave.

Paul opdagede, at i skoven var der et tykt lag af organisk materiale i skovbunden. Dette organiske materiale bestod af blade, kviste mm. der var faldet fra træerne og nu dækkede skovbunden. Det holdt på fugten, så den regn, der kom, ikke bare fordampede igen, men kom planterne til gode. Regnormene trivedes godt og omdannede efterhånden det organiske materiale til næringsrig gødning for planterne.

Paul forsøgte nu at skabe en lignende tilstand i hans køkkenhave. Han tog noget af det organiske materiale fra skovbunden og spredte ud i køkkenhaven. Derved blev ukrudtet dækket, så lugearbejdet blev meget nemmere. Regnormene begyndte at trives og danne gødning til planterne, og med tiden fik han en meget god og humusrig jord. Her er nogle af Johns vigtigste råd til, hvordan du får en vellykket køkkenhave, der er nem at passe:

  • Læg ca. 10 cm organisk materiale oven på jorden. Visne blade, træflis (helst fra tynde grene og kviste), findelt hækafklip, kompost mm. er velegnet. Det kan f.eks. lægges ud her i efteråret. Kompost kan ofte afhentes gratis på kommunale genbrugsstationer.
  • Så eller plant dine grøntsager om foråret i jorden nedenunder det organiske materiale (lav en rille at så i).
  • Undlad at grave det organiske materiale ned i jorden. Det skal ligge ovenpå. Du skal altså ikke længere grave køkkenhave eller fræse. Regnormene vil sørge for at løsne jorden og forsyne den med næringsstoffer.
  • Med flere års mellemrum tilføjes mere organisk materiale for at vedligeholde humuslaget, men når først der er etableret et godt lag organisk materiale, skal der ikke så meget til for at vedligeholde det i årene fremover.
  • Det er også fordelagtigt at placere organisk materiale omkring frugttræer, buske mm., for at give dem næring og holde ukrudt nede.

I jorden findes mange svampe, der har et stort netværk af såkaldte hyfer. Hyfer er lange svampe-tråde, der ligger i jorden. Svampene har stor betydning for omsætning af organisk materiale og forsyning af næringstoffer til planterne. Hvis man graver have eller fræser, så beskadiges svampenes hyfer, og en del regnorm vil også tage skade. Man skal derfor undlade at grave have eller fræse.

Paul forklarer, at det faktisk er meget nemmere at holde køkkenhave, når man ikke skal grave, og lugearbejdet bliver væsentligt reduceret. Metoden har givet gode resultater under forskellige klimatiske forhold fra Washington i nord til Florida i syd.

Du kan se dokumentaren “Back to Eden” her. (1 time, 43 min. på engelsk).

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*