Jeg har i tidligere nyhedsbreve skrevet om, at opvarmning af stivelsesholdige fødevarer til over 130 grader forårsager dannelse af det stærkt kræftfremkaldede stof akrylamid. Derfor frarådes alm. brød og især kiks, småkager, chips, pommes frites og lignende. Som alternativ har jeg bl.a. anbefalet essenerbrød og råkiks. Essenerbrød kræver lidt arbejde at fremstille, og råkiks er ikke helt billige, hvis man spiser dem dagligt i større mængder. Som alternativ spiser jeg nu selv spiret rug, der er en sund erstatning for rugbrød. Jeg køber noget afskallet rug, lægger det i blød i ca. 12 timer og lader det spire i 1 – 3 dage i en stor spireboks. Jeg begynder at spise af det efter 1 dags spiring. Hvis jeg ikke når at spise det hele efter 2 – 3 dage, så sætter jeg det i køleskab. Som variation kan man også bruge afskallet hvede, spelt, havre eller byg. En af de store fordele ved at spise spiret korn er, at proteinet (bl.a. gluten) omdannes til let-optagelige aminosyrer under spireprocessen. Spiret korn er derfor næsten fri for gluten.
Tørt, afskallet korn har en lang holdbarhed og er derfor også egnet som nødhjælp til områder med hungersnød. Det kan nemt sættes i blød og spires lokalt, når det kommer frem. Det er meget næringsrigt og kunne erstatte hvidt mel og sukker, der ofte sendes som “nødhjælp” i dag. Næringsværdien i spirer er 7 – 10 gange højere end i tørt korn. Derfor kan små mængder spiret korn ernære mange flere mennesker end større mængder mel, der bages til brød. Man sparer endvidere faciliteter og energi til bagning.
Hvis man ikke vil undvære bagt brød (det kan være lidt vanedannende), så kan man evt. kassere skorpen. Det er især i skorpen, at den skadelige akrylamid findes. Den bløde del af brødet under skorpen når almindeligvis ikke at blive opvarmet til over 130 grader ved bagningen. At spise almindelige kiks vil være som at spise ren brødskorpe og må kraftigt frarådes, især hvis man har kræft.
Leave a Reply