Opvarmning over 75 grader C stresser immunforsvaret

Jeg har tidligere skrevet om fordelene ved ikke at opvarme fødevarer til over 42 grader C. På den måde bevares vigtige fordøjelsesenzymer, vitaminer og andre næringsstoffer, og mineraler bevares í en let-optagelig form.

Men nogen fødevarer, især animalske, kræver opvarmning for at dræbe farlige bakterier, og i nogle former for urtete er en højere temperatur fordelagtig for at udtrække visse gavnlige stoffer. Nogle planter (bl.a. soja) er også sundhedsskadelige i rå tilstand. Soja bør kun indtages i fermenteret form (som f.eks. den japanske specialitet natto, der er fremstillet af fermenteret soja). Vore hjemlige hyldebær er også sundhedsskadelige i rå form.

Men varmebehandlet mad forårsager en tilstand kaldet leukocytose, hvor antallet af leukocytter (hvide blodlegemer) i blodet stiger kraftigt i antal. Leukocytterne er en vigtig del af immunforsvaret. Hvis man hele tiden spiser varmebehandlet mad, kan man derfor stresse immumforsvaret. Grænsen for hvornår leukocytose indtræffer, er varmebehandling over 75 – 80 grader C. For ikke at stresse immumforsvaret ved hvert måltid er det derfor fornuftigt, at nogen af dagens måltider ikke indeholder fødevarer, der er opvarmet til over 75 grader C. Skal man f.eks. lige have et lille mellemmåltid, så tag f.eks. en avocado i stedet for en pose chips.

Man kan også lave urtete med vand, der ikke er opvarmet til mere end 75 grader C. Mht. kød og andre fødevarer, der skal varmebehandles, så kunne der udvikles udstyr, der muliggør varmebehandling ved max. 75 – 80 grader C. Det kunne måske gennemføres ved kogning i et vacuum, således at vandet når kogepunktet ved 75 grader C. Her er nye forretningsmuligheder for producenter af køkkenudstyr…

Ref: David Wolfes nyhedsbrev af 7. november 2011.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*